Back

Αξιοθέατα

Η Ηλεία με την πλούσια ιστορία της έχει αρκετά αξιοθέατα και εγγυάται πολλές συγκινήσεις.

Η Ηλεία είναι μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, αφού συνδυάζει τις αμμώδεις παραλίες με τις άγριες πλαγιές του όρους Ερύμανθος. Θα βρείτε μεσαιωνικούς οικισμούς και μοναδικούς υδροβιότοπους, το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης και τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δίπλα στο κύμα και 25 χλμ από τον Πύργο βρίσκεται η γαλήνια λίμνη Καϊάφα, που αδειάζει τα νερά της στη θάλασσα. Η Ηλεία είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν μπάνιο στις πηγές του Καϊάφα, οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν παθήσεις των αρθρώσεων και του αναπνευστικού. Το τοπίο τριγύρω είναι μαγευτικό.

Επισκεφθείτε το κάστρο Χλεμούτσι και το Βυζαντινό Μοναστήρι της Βλαχέρνας. Αποδράστε με μικρές καθημερινές εκδρομές και επισκεφθείτε την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα.

Για τους λάτρεις του βουνού προτείνεται μια επίσκεψη στην ορεινή περιοχή της Ηλείας. Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας βρίσκεται το φαράγγι της Νέδας. Το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι οριοθετεί την έναρξη της πεζοπορίας. Το μονοπάτι σημαδεμένο από κατατοπιστικές πινακίδες συντονίζεται με την κοίτη του ποταμού και χάνεται στη σκοτεινή αγκαλιά του φαραγγιού. Ο δύσκολος ατραπός, αναρριχάται στην κόψη της χαράδρας μέχρι να συναντήσει τον μικρό καταρράκτη με τα γαλαζόλευκα νερά (λόγω των πετρωμάτων που διασχίζει). Στο βάθος του φαραγγιού αχνοφαίνεται ο μεγάλος αδελφός του να σκορπίζει τα νερά του από ύψος 20 περίπου μέτρων. Η συνολική πορεία για τη διάσχιση του φαραγγιού από την αρχή ως το τέλος του, απαιτεί 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία το περπάτημα μέσα στο ποτάμι είναι υποχρεωτικό, ενώ σε κάποια άλλα χρειάζεται ακόμα και κολύμπι!

Η πεζοπορία στο φαράγγι του Γούμερου είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 3 ωρών στο οροπέδιο της Φολόης. Η διαδρομή διέρχεται από τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, οι οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες και περιλαμβάνει το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιεράς οδού Hλιδας – Ολυμπίας, το μαντείο των αθλητών, την ιερά Μονή Ασκητής με το βυζαντινό ναό του 1200 μΧ. και καταλήγει στο χωριό Γούμερο. Δάσος Φολόης – Κάπελης

Δάσος Φολόης – Κάπελης

Το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά και είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω της σπουδαιότητας του, η οποία εκτιμάται από την αρχαιότητα. Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας Αχαΐας στους ΝΔ πρόποδες του όρους Ερυμάνθου.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας.

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Από την Κυλλήνη μπορείτε να περάστε με το καράβι απέναντι στην πανέμορφη Ζάκυνθο.

Επίσης από την περιοχή μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομές στα Καλάβρυτα και σε άλλες περιοχές των γύρω Νομών της Πελοποννήσου.

Πρόσβαση

Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιούνται πολλές πτήσεις Charter από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο κοντινό αεροδρόμιο του Αράξου ενώ υπάρχει δυνατότητας πρόσβασης και μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Μέσω θαλάσσης η πρόσβαση στην περιοχή πραγματοποιείται από τα λιμάνια της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Κυλλήνης ενώ καθημερινά δρομολόγια εκτελεί το ΚΤΕΛ από Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Εκδηλώσεις

Στην περιοχή πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το καλοκαίρι τα Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, και Αρχαίας Ήλιδας με αξιόλογες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Χρήσιμα

Χρήσιμα Τηλέφωνα

  • Αστυνομία: 100
  • ΕΚΑΒ: 166
  • Πυροσβεστική: 199
  • Τουριστική αστυνομία: 171
  • Κέντρο Υγείας Γαστούνη: +30 2623 0 32222
  • Νοσοκομείο Αμαλιάδας: +30 2622 0 22222
  • Νοσοκομείο Πύργου: +30 2621 0 22221-3

Μεταφορικά Μέσα

Το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί από και προς Γλύφα και Βαρθολομιό πολλά δρομολόγια. Η Γλύφα και το Βαρθολομιό επικοινωνούν μέσω ΚΤΕΛ με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηλείας.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφείο του ΚΤΕΛ Αμαλιάδας: +302622028892.

Ταξί

Στην Γλύφα και το Βαρθολομιό κυκλοφορούν αρκετά. Δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε κάποιο